Kielitaidon arviointi
Mikäli hakijan äidinkieli on muu kuin tutkinnon opetuskieli, hakijan kielelliset edellytykset tavoitetutkinnon suorittamiseksi arvioidaan. Arvioinnilla varmistetaan, että opiskelija selviytyy opinnoista. Hakija voi osoittaa riittävän kielitaidon esittämällä todistuksen yleisen kielikokeen (YKI-testi) suorittamisesta. Kielitaidon arviointia ei tehdä, jos muunkielisellä hakijalla on peruskoulun päättötodistus. Aikuisten perusopetuksen suorittaneille tehdään kielitaidon arviointi.
Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.
Valintaperusteet yhteishaun kautta tuleville opiskelijoille
Opiskelijavalinta tehdään ammatillisen perustutkintokoulutuksen valintaperusteiden mukaisesti.
Opiskelijaksi ottaminen edellyttää, että hakija on terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työelämässä oppimiseen.
Valintaperusteet jatkuvan haun kautta tuleville opiskelijoille
Hakijat kutsutaan haastatteluun, jossa arvioidaan seuraavat asiat:
- tarve koulutukselle
- opiskeluvalmiudet ja -edellytykset opiskeluun ja koko- tai osatutkinnon suorittamiseen
- motivaatio ja alalle suuntautuneisuus
- riittävä kielitaito
Opiskelijaksi ottaminen edellyttää, että hakija on terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työelämässä oppimiseen.
Ammattitutkintoa suorittamaan tulevalla hakijalla tulee olla riittävä työkokemus alalta tai suoritettuna alan perustutkinto.
Erikoisammattitutkintoa suorittamaan tulevalla hakijalla tulee olla riittävä työkokemus alalta ja alan työpaikka, jossa hän voi osoittaa osaamisensa.
Lisäksi oppisopimukseen tuleville opiskelijoille
Oppisopimusopiskelijaksi voidaan valita hakija, jolla on työpaikka ja jonka työtehtävät soveltuvat tutkinnon suorittamiseen tai hakijalla on mahdollisuus työnkiertoon.
Hakijan työajan on oltava keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa TES:n/VES:n mukaisella palkalla.
Mikäli hakija on tullut Suomeen EU-maiden ulkopuolelta, hänellä pitää olla työnteko-oikeus oppisopimusopiskelun ajaksi, jotta hänet voidaan valita oppisopimusopiskelijaksi. Työnteko-oikeus tarkistetaan oleskeluluvasta ja se kirjataan hakijan tietoihin.
Valintaperusteet työvoimakoulutukseen tuleville opiskelijoille
Työvoimakoulutuksissa esivalinta tehdään hakemusten perusteella. Esivalinnan tekee TE-toimiston virkailija yhdessä oppilaitoksen edustajan kanssa. Esivalinnassa valitaan koulutukseen haastateltavat.
Haastattelun ja valintaesityksen tekee pääsääntöisesti kouluttajan edustaja/edustajat. Valintapäätöksen tekee TE-toimiston virkailija valintaesityksen perusteella ja hyväksyy tai hylkää valintaesityksen.