Mistä saan tukea terveyteeni liittyvissä asioissa?

Oulun kaupungin opiskeluterveydenhuollon palvelut on tarkoitettu Oulussa sijaitsevien ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille, joiden opiskelu on päätoimista, kestää vähintään kaksi kuukautta ja on opintotukeen oikeuttavaa.

Tartuntatautilain vaatima terveydentilan selvitys

Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja tekee opintojen alussa tartuntatautilain vaatiman terveydentilan selvityksen kaikille opiskelijoille. Terveydenhoitaja kertoo opiskeluterveydenhuollon palveluista ja haastattelee kaikki opiskelijat. Jos aihetta ilmenee, hän ohjaa opiskelijan salmonellatestiin.

Oulun opiskeluterveysasema

Osoite: Kotkantie 3B (ovi B4), 90250 Oulu (Kotkantien kampusalueella)

Ajanvaraus: Oulunomahoito.fi

Terveydenhoitaja Riikka Koivula

Ajanvaraus terveydenhoitajalle 0447036322

Opiskelijan terveydenhoito

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevalle tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan terveystarkastukseen, jos:

 • opiskelija opiskelee perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoa tai tutkinnonosia
 • opiskelu on päätoimista
 • opintojen kesto on yli 2kk.

Oppisopimuskoulutuksessa oleville ei kuulu opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Opiskelija voi varata itse ajan terveystarkastukseen, opiskeluongelmiin, mielenterveyteen, seksuaaliterveyteen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa joko Wilman tapahtumakalenterin kautta tai Omahoito-palvelusta (opiskelijan palvelut / ajanvaraus). Omahoidosta voit myös perua varaamasi ajan.

Ensimmäinen lääkärin vastaanottokäynti on ilmainen, ja seuraavilta käynneiltä peritään 18 vuotta täyttäneiltä käyntimaksu 20,90€. Käyttämättä jätetystä perumattomasta ajasta peritään 15 vuotta täyttäneiltä sakkomaksu 51,50€. Ajan peruminen tulee tehdä viimeistään edeltävänä arkipäivänä.

Opiskeluterveydenhuollon chat-palvelusta saat ohjeita ja neuvontaa eri tilanteisiin. Chat on käytössä ma-pe klo 12-14. Sairausasiat ja sairauslomat hoidetaan pääasiassa hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolla.

Opiskelijan sairaanhoito

Opiskelijan sairaanhoito tapahtuu hyvinvointikeskuksessasi, ei opiskeluterveydenhuollossa.

Kiireellistä hoitoa vaativissa vaivoissa hakeudut hyvinvointikeskuksesi (=hvk) hoitajan akuuttivastaanotolle joko ilman ajanvarausta tai varaamalla ajan verkossa, samoin kiireetön sairausvastaanottoaika varataan hoitajalle tai lääkärille puhelimitse hvk:sta. Yleisissä oireissa (yskä, kurkku- ja korvakipu, hengitystie- tai virtsatieinfektio ym.) suositellaan oirearviokyselyn täyttämistä ja lähettämistä Omaolo.fi palvelussa hvk:eesi. Kiireettömissä asioissa voit lähettää viestin sairaanhoitajalle Oulun Omahoidossa. Viestiisi vastataan kolmen arkipäivän kuluessa.

Äkillisissä, lyhytaikaisissa sairauksissa voit olla omalla ilmoituksella 1-3 päivää pois opiskelu- tai työharjoittelupaikalta. Ole sairastuessasi yhteydessä myös opettajaasi/ryhmänohjaajaasi! Tarvittaessa sairauslomatodistus kirjoitetaan omasta hyvinvointikeskuksestasi puhelimitse tarttuvaa tautia (ripuli, influenssa) sairastaessasi.

Lääkärin vastaanottokäynnistä sairausasioissa peritään 18v. täyttäneeltä käyntimaksu 20,60€ kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä lääkäriajasta peritään 15v. täyttäneeltä sakkomaksu 50,80€. Peru aina aikasi 1vrk aiemmin, jos et pääse tulemaan varatulle ajalle!

Päivystys

Ilta, yö- ja viikonloppupäivystys toimii Oulun seudun yhteispäivystyksessä, osoite: OYS, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1, puh. 08 315 2655.

Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyteen liittyvissä asioissa ota yhteys opiskeluterveysasemalle ja varaa aika terveydenhoitajalle. Tarvittaessa sinut ohjataan psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle.

Kriisitilanteissa ja äkillisissä mielenterveyden ongelmissa voit mennä hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle ilman ajanvarausta.

Kuraattorin ja psykologin palvelut

Kuraattori- ja psykologipalveluihin ovat oikeutettuja ammatillisia perustutkintoja ja niiden osia suorittavat (mukaan lukien oppisopimuksella opiskelevat ja OKM-rahoitteiset työvoimapoliittiset perustutkinnot tai niiden osat). Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä palveluiden piiriin kuuluvat myös oppivelvolliset, ammattitutkintoa suorittavat opiskelijat.

Saija Savusalo

Kuraattori 040 531 5547

Reeta Rossi

Psykologi 040 3187 616

Yhteydenotot puhelimitse, tekstiviestitse tai Wilmassa

Olemme matalan kynnyksen palvelu ja oppilaitoksessa teitä varten, joten otathan rohkeasti yhteyttä!

Kuraattori ja psykologi tukevat opiskelijoiden psykologista ja sosiaalista hyvinvointia, sekä opintojen etenemistä. He osallistuvat yhteisölliseen, ennaltaehkäisevään työhön yhdessä oppilaitoksen muun henkilökunnan kanssa.

Kuraattorin yksilökeskusteluajalla voidaan käsitellä mm. seuraavia teemoja:

 • opiskeluun liittyvät haasteet: motivaatio, arjen hallinta, jaksaminen
 • kaveri- ja perhesuhteet, yksinäisyys
 • taloudelliset asiat, rahan käyttö -> alkutilanteen kartoitus ja jatko-ohjaus tarvittaessa
 • kuntoutukseen liittyvät asiat (yhteistyössä oppilaitoksen muun henkilöstön kanssa)
 • väkivallan muodot
 • elämänkriisi, suru, alakuloisuus
 • itsetunto, voimavarat ja vahvuudet
 • itsenäistyminen ja asumisasiat
 • tulevaisuuteen suuntaava työskentely.

Psykologin yksilökeskusteluajalla voidaan käsitellä mm. seuraavia teemoja:

 • ahdistus, masentuneisuus, itsetuhoisuus
 • voimavarat ja jaksaminen
 • stressinhallinta
 • opiskeluun ja keskittymiseen vaikuttavat tekijät
 • motivaatio
 • mikä tahansa muu sinua huolestuttava asia.

Huolenaiheet ovat aina yksilöllisiä, eivätkä ne siksi aina löydy edellä avatusta listasta. Ole silti yhteydessä (ihan sama kumpaan meistä), niin pohditaan asiaasi yhdessä. Tarvittaessa ohjaamme sinut muiden palveluiden piiriin.

Ohjaus- ja tukikäynnit ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja maksuttomia. Teemme tilanteesi edistämiseksi tarvittaessa yhteistyötä myös koulun henkilökunnan ja sinulle tärkeiden ihmisten kanssa, aina kuitenkin luvallasi.

Päihdepalvelut

Hakeudu hoitoon hyvinvointikeskuksen ajanvarauksen kautta. Akuuteissa tilanteissa voit hakeutua
päihdepäivystykseen ilman ajanvarausta Yrttipellontie 6, 2. krs ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-14.30.

Suun terveydenhuolto

Pohde järjestää opiskelijoiden hammashoidon. Varaa aika keskitetystä ajanvarausnumerosta p. 08 669 2030 ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15.

Tapaturmat ja tapaturmavakuutus

Oppilaitos on vakuuttanut opiskelijat lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella sellaisten tapaturmien varalta, jotka sattuvat käytännön töissä ja työssäoppimisen aikana. Lisäksi oppilaitos on vakuuttanut opiskelijat ammattioppilaitosten ryhmätapaturmavakuutuksella. Vakuutuksen perusteella korvataan tapaturmat, jotka sattuvat varsinaisella kouluajalla, opetuksen aikana, välitunneilla, retkillä, käynneillä näyttelyissä, museoissa, tehtaissa jne. sekä matkalla suorinta tietä kouluun tai koulusta kotiin.

Jos sinulle sattuu tapaturma esimerkiksi työssäoppimisen aikana, pyydä hoitavalta lääkäriltä lääkärintodistus. Tuo lääkärintodistus 10 päivän kuluessa vahinkoilmoituksen tekemistä varten.

Vahinkoilmoituksen tekee opintosihteeri / toimisto (tarvittaessa talouspäällikkö). Heiltä saat lisätietoa tapaturmavakuutuksesta.

Teija Leskinen

Talousjohtaja 044 737 2004

Oppisopimusopiskelijoiden tapaturmavakuutus

Oppisopimusopiskelijat ovat työsuhteessa. Oppilaitoksen vakuutus kattaa lähiopetukseen osallistumisen ja työantajan ottama vakuutus työpaikalla tapahtuvan oppimisen.