Ruokahävikin vähentäminen on yhteinen haasteemme

Suomen elintarvikejätteestä 46 % syntyy kotitalouksissa ja toiseksi eniten, 25 % elintarviketeollisuudessa. Ravitsemispalveluiden osuus on 12 %. Määrällisesti elintarvikejätettä syntyy koko elintarvikeketjussa noin 641 miljoonaa kiloa vuodessa, josta ruokahävikin osuus on yli puolet. Ruokahävikkiä syntyy siis kaikkialla, kuten kotitalouksissa, oppilaitoksissa, lounasravintoloissa ja muissa ruokaravintoloissa. Ruokahävikki on valtava taloudellinen ja ekologinen rasite, jota pitää saada vähennettyä.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa. Hävikkiviikon tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Tänä vuonna kampanjan kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret aikuiset. Kampanjassa keskitytään tänä vuonna edistämään myös kasvisten syönnin lisäämistä.

Hävikkiviikon aikana meillä Oulun Palvelualan Opistossa sekä kokkiopiskelijat että heitä opettavat opettajat on haastettu mittamaan ja seuraamaan ruoan valmistushävikkiä heidän työskennellessään opetuskeittiöllä ja ammattikeittiöllä. Opiskelijoiden tehtävänä on myös pohtia, mitä valmistushävikistä voisi vielä hyödyntää ja miten. Valmistushävikin lisäksi kiinnitetään ruokailtaessa huomiota lautashävikkiin. Oulun Palvelualan Opistossa on seurattu lautashävikkiä elintarvikelain mukaisesti useampien vuosien ajan ja hävikkiviikolla opiskelijoille tehdään pieni kysely lautaselle jätetyn hävikin syystä.

Oulun Palvelualan Opistossa hävikkiviikko toimii myös lähtölaukauksena Älykäs Ruokahävikki -hankkeelle, jota toteutamme yhteistyössä OSAOn ja Luonnonvarakeskuksen (Luken) kanssa. Hankkeen kohderyhmänä ovat Pohjois-Pohjanmaan ammatilliset oppilaitokset ja alueen ravintolat. Hankkeen aikana Oulun Palvelualan Opisto mm. kartoittaa erityisesti Oulun alueen ravintola-alan yritysten ruokahävikin vähentämisen toimintojen tulevaisuudenkuvaa ja kehittää toimintaansa ammatillisen koulutuksen kestävän tulevaisuuden rakentajana yhdessä muiden hanketoimijoiden sekä ravintola- ja elintarvikealan yritysten kanssa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle ESR+-rahoituksen.

Lisätietoa Älykäs ruokahävikki -hankkeesta Oulun Palvelualan Opistossa:

Maarit Nissi

Opettaja, puhtauspalvelu, kestävä kehitys 044 068 6987

Ympäristöministeriö on myös käynnistänyt ravintolatyöntekijöiden elintarvikejätteen kierrättämisestä ja ruokahävikkiin liittyvästä käyttäytymisestä selvityshankkeen, sillä aiempaa tutkimusta tästä on verrattain vähän. Tätä hanketta toteuttavat valtioneuvoston kanslian käyttäytymistieteellisen ennakoinnin ja tiedontuotannon tiimi sekä Suomen ympäristökeskus.

Miten sinä voit vähentää ruokahävikkiä?