Ruokahävikki hallintaan mittaamisen avulla

Älykäs ruokahävikki -hankkeen tavoitteena on pienentää ruokahävikkiä ammatillisten oppilaitosten ravintola- ja cateringalan elintarvikealan opetuksessa ja ravintoloissa, asenteita muuttamalla, mittaamisen avulla ja ruoanvalmistukseen liittyvällä ennakoinnilla. Hankkeessa pyritään myös nostamaan opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteisvastuuta ja osaamista ruokahävikin pienentämiseksi.

Oulun Palvelualan Opistolla toteutetaan ruokahävikin mittaamista kahden viikon ajan. Opettajat valmistavat yhdessä opiskelijoiden kanssa oppilaitoksemme lounaan ja opiskelijat ovat mukana tekemässä mittauksia ja tutustuvat samalla Lukeloki sovellukseen. Lukeloki on Luonnonvarakeskuksen sovellus, jonka avulla mittaus toteutetaan. Ruokahävikkiä syntyy keittiöllä eri toiminnoista. Asiakkaalta palautuvan lautashävikin lisäksi seurataan ja mitataan tarjoiluhävikkiä ja keittiöllä syntyvää keittiöbiojätettä, jota syntyy esim. esivalmistelun aikana eli kuoret, kannat yms.

Keittiön biojätteenä syntyy kasvisten kantoja ja kuoria. Onko hävikkiin mennyt turhan paljon?

Lisäksi mitataan keittiöhävikkiä, johon kuuluvat laatu- ja toimenpidevirheet. Varastohävikki on myös mitattavana kohteena. Mittauksen jälkeen tuloksia tarkastellaan ja yhdessä pohditaan ja mietitään mahdolliset kehittämistarpeet hävikin vähentämiseen. Jonkin ajan kuluttua ensimmäisestä mittausjaksosta toteutetaan uusi mittaus ja tulosten perusteella voidaan päätellä, onko ruokahävikin määrään tullut muutoksia positiivisella tavalla tai nouseeko esiin vielä uusia havaintoja hävikin syntymiseen.

Epäonnistuneesta kasvispihvimassasta muodostui keittiöhävikkiä.

Ruokahävikki on valtava taloudellinen ja ekologinen rasite.1.8. 2024 alkaneen Älykäs ruokahävikki hankkeen päämääränä on edistää kansallisen ruokahävikkitiekartan mukaisesti hävikin vähentymistä älykkäiden ratkaisujen ja asennekasvatuksen avulla sekä edistää Pohjois- Pohjanmaan alueen ravintola- ja elintarvikealan osaajien osaamista kestävän kehityksen mukaisesti.

Vain mittaamalla saadaan luotettavaa tietoa ruokahävikin määrästä. Ravintola-alan yrittäjä ja toimija tai ammatillisen oppilaitoksen edustaja, haluatko olla mukana vähentämässä ruokahävikkiä ja saada tietoa oman yrityksen ruokahävikistä? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Maarit Nissi

Opettaja, kestävä kehitys 044 068 6987

Luonnonvarakeskuksessa lisätietoja hankkeesta antavat:

  • Kirsi Silvennoinen, p. 029 532 6540
  • Vesa Lampi, p. 029 532 2442
  • sähköposti: lukeloki@luke.fi

OSAOn koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Oulun Palvelualan Opisto ja Luonnonvarakeskus (Luke). ESR+-rahoituksen hankkeelle on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.