Minun uratarinani: Venla, kiinnostus ruoanlaittoon johti kokin ammattiin

Suoritin Oulun Palvelualan Opistossa ravintola- ja cateringalan perustutkinnon ja valmistuin kokiksi lokakuussa 2024. Opiskelin valinnaisina opintoina esimerkiksi yritystoiminnan suunnittelua.

Tykkäsin kotitaloudesta jo yläasteella, mutta en silloin vielä ajatellut, että siitä voisi tulla minulle ammatti.

Olen käytännönläheinen ihminen ja tykkään opiskella tekemällä asioita käytännössä.

Mietin myös taideopintoja, mutta opiskelemaan pääsy ja työllistyminen alalle ovat hankalampia. Peruskoulun jälkeen lukiossa opiskelu ei minua kiinnostanut ja olin vuoden kansanopistossa. Siellä oli tosi kiva opettaja, joka innosti opiskelemaan kokiksi ja vinkkasi OPAOsta.

Opiskeluaikana sain työkokemusta erilaisista keittiöistä. Oli mahtavaa, kun heti ensimmäisellä työelämäjaksolla pääsi tutustumaan kunnolla ravintolakeittiön perustoimintaan. Hyvä työpaikkaohjaaja on tässä tärkeässä roolissa. Siitä oppii paljon, kun ohjaaja antaa käytännön vinkkejä ja selittää, miksi jokin asia kannattaa tehdä tietyllä tavalla. Jo alussa alkoi hahmottumaan se, millaista keittiötyöskentely oikeasti on. Kun asioita pääsee käytännössä tekemään, ne myös oppii paremmin. Asiat jäävät lihasmuistiin.

Esimerkiksi lounasruokien valmistus on monipuolista työtä, jossa pitää osata ottaa huomioon monia eri asioita, kuten erityisruokavaliot ja hygienia ruoanvalmistuksessa. À la carte -ravintola puolestaan oli aivan erilainen maailma. Siellä pääsi tutustumaan erikoisempiinkin ruoka-aineisiin ja valmistustapoihin kuin mitä normaalisti lounasravintoloissa käytetään. Varsinkin pikkujoulukauden aikana huomasi, kuinka tärkeää on, että ravintolasalin ja keittiön välillä kommunikaatio pelaa. Kun työnjako on selkeä ja kaikki hoitavat oman osuutensa, yhteistyö toimii ja kiireestäkin selvitään.

On mahtava fiilis, kun esimerkiksi perjantaina iltavuorossa uusia tilauksia tulee koko ajan, ja tajuaa, että minähän pärjään tässä.

Opiskelin opintojen loppuvaiheessa oppisopimuksella. Pääsin töihin samaan ravintolaan, jossa olin ollut työssäoppimisjaksolla opintojen alkuvaiheessa. Siinä vaiheessa oli jo kova hinku päästä töihin. Minulle sopi hyvin, että sain suorittaa opinnot loppuun samalla kun kävin töissä. Tärkeää on tietenkin se, että pääsee sellaiseen työpaikkaan, missä ollaan valmiita kehittämään osaamista ja antamaan mahdollisuus työntekijälle kehittyä omassa työssään. Tarvitaan myös ohjaajia työpaikalla, jotka ovat aidosti valmiita ohjaamaan ja tukemaan opiskelijan oppimista.

Olen tällä hetkellä töissä Antell Pihassa. Olin oppisopimusopiskelun ajan töissä samassa yrityksessä, mutta eri ravintolassa. Oppisopimusopiskelun aikainen esihenkilöni vinkkasi minusta nykyiseen työpaikkaani. Tunsin jo ennestään jonkin verran Antell Pihan työntekijöitä ja tiesin, että siellä on mahtava työporukka.

Kun on hyvä asenne, on valmis ottamaan palautetta vastaan ja haluaa kehittyä omassa työssään, mahdollisuuksia kyllä löytyy.

Kokkiopinnoissa tykkäsin siitä, että opinnoissa sai edetä omaan tahtiin. Jos on valmis tekemään lujasti töitä ja motivaatio oppia on hyvä, voi opinnoissa edetä nopeastikin. Ruoka on meille kaikille tärkeä juttu ja on kiva nähdä, mistä kaikki lähtee liikkeelle. Opintojen aikana oppi arvostamaan ihan eri lailla myös esimerkiksi kouluissa ruokaa valmistavia ammattilaisia.

Kokin työ sopii sellaiselle, joka tykkää käytännön töistä. Kokkina saat tehdä töitä yhdessä muiden ammattilaisten kanssa. Sinulla on mahdollisuus kehittää omaa osaamistasi, jos vain itse haluat. Vaikka kokin työ ei olisikaan koko elämän mittainen ura, kokeilla on monenlaisia työmahdollisuuksia. Opintojen aikana oppii myös paljon arjen taitoja, jotka eivät mene hukkaan, vaikka ala vaihtuisikin myöhemmin. On kivaa oppia tekemään ruokaa kunnolla.

En ole vielä miettinyt opintojen jatkamista. Minua kyllä kiinnostaa erilaisten asioiden kokeileminen ja esimerkiksi à la cartessa ja fine diningissa olisi vielä paljon opittavaa.

Valtakunnallista Ammattiosaamisen päivää vietetään ensimmäistä kertaa perjantaina 31.1.2025. Päivän aikana nostamme yhdessä esiin ammatillisen koulutuksen merkitystä ja juhlistamme ammattiosaajia sekä ammattiin opiskelevia, jotka rakentavat tulevaisuuden Suomea. Opetusministeri Anders Adlercreutz toimii Ammattiosaamisen päivän suojelijana.

Oulun Palvelualan Opisto julkaisee Ammattiosaamisen päivän kunniaksi oppilaitoksesta valmistuneiden uratarinoita. Ammattiosaajat tekevät tulevaisuuden – juhlistetaan osaamista yhdessä!