Hygieniaosaamisen koulutus ja hygieniapassin suorittaminen

Elintarviketurvallisuus on yksi oleellinen ja merkittävä asia ruoan valmistuksessa ja elintarvikkeiden käsittelyssä. Elintarvikealalla työskenteleviltä vaaditaan hygieniapassi, joka edistää elintarviketurvallisuutta. Elintarvikelain mukaisesti hygieniapassi on toistaiseksi voimassa.

Hygieniapassi vaaditaan henkilöltä, joka työssään käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja työskentelee elintarvikehuoneistossa. Elintarvikehuoneistoja ovat esim. kahvilat, suurkeittiöt ja ravintolat. Passi tulee suorittaa kolmen kuukauden kuluessa töiden aloittamisesta.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskenteleviä koskevat nämä samat ohjeet eli jos henkilö käsittelee pakkaamattomia elintarvikkeita tai jos työntekijä työskentele sosiaali- ja terveydenhuoltolaitoksen keittiöllä osana työtehtäviään esim. valmistaa tai kypsentää ruokia. Ruokavirasto on koonnut taulukon, josta selviää millainen työskentely katsotaan pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyksi.

Hygieniapassikoulutuksessa käsitellään tiiviisti perustiedot mikrobiologiasta, elintarvikkeiden ja ruoan turvallisesta käsittelystä sekä elintarviketilojen vaatimuksista ja puhtaanapidosta sekä elintarviketiloissa työskentelevien henkilöiden henkilökohtaisen hygienian merkityksestä. Omavalvonta on yksi merkittävä osa koulutuksen sisältöä.

Hygieniapassitestejä voi suorittaa esimerkiksi oppilaitoksissa, joissa on Ruokaviraston hyväksymiä hygieniapassitestaajia. Koko Suomen kattava testaajaluettelo löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.

Milloin on seuraava koulutus?

Seuraavat koulutukset ja/tai testit, joissa voit suorittaa hygieniapassin:

  • 30.10.2023 Hygieniaosaamisen testi klo 16.00
  • 27.11.2023 Hygieniaosaamisen koulutus ja testi klo 15.15 (testi klo 18.00)
  • 22.01.2024 Hygieniaosaamisen testi klo 16.00
  • 19.02.2024 Hygieniaosaamisen koulutus ja testi klo 15.15 (testi klo 18.00)
  • 18.03.2024 Hygieniaosaamisen testi klo 16.00
  • 29.04.2024 Hygieniaosaamisen koulutus ja testi klo 15.15 (testi klo 18.00)
  • 13.05.2024 Hygieniaosaamisen testi klo 16.00

Koulutus + testi -päivänä voit osallistua myös pelkkään testiin. Jos haluat osallistua pelkkään testiin, kerro tästä ilmoittautumislomakkeen lisätietokentässä.

Tule paikalle 15 min. ennen koulutusta/testiä, jotta ehdit maksaa koulutuksen ennen koulutustilaisuuden alkua.

Koulutuspaikka: Oulun Palvelualan Opisto, Teuvo Pakkalan katu 15

Ilmoittautuminen

Koulutukseen/testiin voi ilmoittautua koulutusta/testiä edeltävään päivään asti (ilmoittautuminen päättyy 24 tuntia ennen koulutusta/testiä). Huom! Koulutustilaisuus järjestetään, mikäli vähintään viisi henkilöä on ilmoittautunut. Koulutuksen järjestyminen varmistuu, jos viikko (7 vrk) ennen koulutusta ilmoittautuneita on vähintään viisi henkilöä.

Osallistujamäärä on rajoitettu, osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuminen on sitova.

Peruutusehto: Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli osallistuja ei peru ilmoittautumistaan ja jättää saapumatta testiin, mahdollinen osallistumismaksu veloitetaan kokonaan.

Koulutuksen ja testin hinta

  • Koulutus ja testi 75 €
  • Vain testi 35 €

Hinnat sisältävät alv. 24%. Hinta sisältää yhden Oulun Palvelualan Opistolla suoritetun testin uusinnan. Maksun voi suorittaa käteisellä tai pankkikortilla kahvion kassalle. Kuitti esitetään kouluttajalle.

Ota mukaasi henkilöllisyystodistus ja sininen kuulakärkikynä. Henkilöllisyystodistukseksi hyväksytään seuraavat alkuperäiset, kuvalliset ja voimassa olevat asiakirjat: suomalainen ajokortti, suomalainen mopokortti, suomalainen passi, suomalainen henkilökortti, suomalainen Kela-kortti (Huom! kuvallinen), ulkomaalainen henkilökortti, ulkomaalainen passi.

Materiaalia testiin valmistautumiseen

Jos haluat kerrata testiä varten (esim. uusintatestiin osallistuminen) tai haluat opiskella hygieniaosaamiseen kuuluvat asiat itsenäisesti ja osallistua pelkkään testiin, näistä materiaaleista on sinulle apua:

Hygieniapassi kadonnut?

Hygieniapassi on kaksiosainen. Se koostuu paperisesta todistuksesta ja kortista. Molemmat osiot ovat samanarvoisia. Kummallakin alkuperäisellä hygieniapassin osiolla voi todistaa asian työnantajalle.

Voit saada hygieniatestaajalta kadonneen hygieniapassin / -todistuksen tilalle uudet, jos sinulla on alkuperäisistä dokumenteista toinen tallessa. Alkuperäinen hygieniapassi tai -todistus tulee toimittaa hygieniatestaajalle, joka tilaa uuden hygieniapassin ja -todistuksen. Tilauksen hinta on 40 euroa.

OPAO:n hygieniatestaajat

Tuula Kosamo

Opettaja, kokit, erityisruokavaliot, MARA-alan esimieskoulutus 050 917 1464

Jos molemmat (hygieniapassi ja -todistus) ovat kadonneet, vain testaaja, joka on pitänyt aiemman hygieniatestin, voi tilata testilomakkeen perusteella uuden hygieniapassin ja -todistuksen viiden vuoden kuluessa testistä.

Lisätietoa saat myös Ruokaviraston verkkosivuilta.

Lisätietoja antavat

Opintotoimisto

Opintotoimisto, opiskelutodistukset, yhteystietojen ylläpito, käyttäjätunnukset 08 535 2000

Tuula Kosamo

Opettaja, kokit, erityisruokavaliot, MARA-alan esimieskoulutus 050 917 1464

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä