Hygieniaosaamisen koulutus ja hygieniapassin suorittaminen

Elintarviketurvallisuus on yksi oleellinen ja merkittävä asia ruoan valmistuksessa ja elintarvikkeiden käsittelyssä. Elintarvikealalla työskenteleviltä vaaditaan hygieniapassi, joka edistää elintarviketurvallisuutta. Elintarvikelain mukaisesti hygieniapassi on toistaiseksi voimassa.

Hygieniapassi vaaditaan henkilöltä, joka työssään käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja työskentelee elintarvikehuoneistossa. Elintarvikehuoneistoja ovat esim. kahvilat, suurkeittiöt ja ravintolat. Passi tulee suorittaa kolmen kuukauden kuluessa töiden aloittamisesta.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskenteleviä koskevat nämä samat ohjeet eli jos henkilö käsittelee pakkaamattomia elintarvikkeita tai jos työntekijä työskentele sosiaali- ja terveydenhuoltolaitoksen keittiöllä osana työtehtäviään esim. valmistaa tai kypsentää ruokia. Ruokavirasto on koonnut taulukon, josta selviää millainen työskentely katsotaan pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyksi.

Hygieniapassikoulutuksessa käsitellään tiiviisti perustiedot mikrobiologiasta, elintarvikkeiden ja ruoan turvallisesta käsittelystä sekä elintarviketilojen vaatimuksista ja puhtaanapidosta sekä elintarviketiloissa työskentelevien henkilöiden henkilökohtaisen hygienian merkityksestä. Omavalvonta on yksi merkittävä osa koulutuksen sisältöä.

Hygieniapassitestejä voi suorittaa esimerkiksi oppilaitoksissa, joissa on Ruokaviraston hyväksymiä hygieniapassitestaajia. Koko Suomen kattava testaajaluettelo löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.

Milloin on seuraava koulutus?

Seuraavat koulutukset ja/tai testit, joissa voit suorittaa hygieniapassin, ovat:

  • 01.09.2022 Hygieniaosaamisen testi klo 17.00-18.00
  • 18.10.2022 Hygieniaosaamisen koulutus klo 15.00-17.45 ja testi klo 18.00-18.45

Koulutus + testi -päivänä voit osallistua myös pelkkään testiin.

Tule paikalle 15 min. ennen koulutusta/testiä, jotta ehdit maksaa koulutuksen ennen koulutustilaisuuden alkua.

Koulutuspaikka: Oulun Palvelualan Opisto, Teuvo Pakkalan katu 15

Ilmoittautuminen testitilaisuutta edeltävän viikon tiistaihin mennessä. Osallistujamäärä on rajoitettu, osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. HUOM! Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuminen on sitova.

Koulutustilaisuus järjestetään, mikäli vähintään viisi henkilöä on ilmoittautunut.

Peruutusehto: Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli osallistuja ei peru ilmoittautumistaan kolmea arkipäivää ennen testin alkua tai jättää saapumatta testiin, mahdollinen osallistumismaksu veloitetaan kokonaan.

Koulutuksen ja testin hinta

  • Koulutus ja testi 75 €
  • Vain testi 35 €

Hinnat sisältävät alv. 24%. Hinta sisältää yhden Oulun Palvelualan Opistolla suoritetun testin uusinnan. Maksun voi suorittaa käteisellä tai pankkikortilla kahvion kassalle. Kuitti esitetään kouluttajalle.

Ota mukaasi henkilöllisyystodistus ja sininen kuulakärkikynä. Henkilöllisyystodistukseksi hyväksytään seuraavat alkuperäiset, kuvalliset ja voimassa olevat asiakirjat: suomalainen ajokortti, suomalainen mopokortti, suomalainen passi, suomalainen henkilökortti, suomalainen Kela-kortti (Huom! kuvallinen), ulkomaalainen henkilökortti, ulkomaalainen passi.

Materiaalia testiin valmistautumiseen

Jos haluat kerrata testiä varten (esim. uusintatestiin osallistuminen) tai haluat opiskella hygieniaosaamiseen kuuluvat asiat itsenäisesti ja osallistua pelkkään testiin, näistä materiaaleista on sinulle apua:

Hygieniapassi kadonnut?

Hygieniapassi on kaksiosainen. Se koostuu paperisesta todistuksesta ja kortista. Molemmat osiot ovat samanarvoisia. Kummallakin alkuperäisellä hygieniapassin osiolla voi todistaa asian työnantajalle. Jos kuitenkin käy niin, että molemmat osat ovat kadonneet, ota yhteyttä alkuperäiseen hygieniapassitestaajaasi. Lisätietoa saat myös Ruokaviraston verkkosivuilta.

Lisätietoja antavat

Vaula Koivusaari

Opettaja, kokit, luonnontuotteet 044 068 6989

Opintotoimisto

Opintotoimisto, opiskelutodistukset, yhteystietojen ylläpito, käyttäjätunnukset 08 535 2000

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä