Opinnollistamisella osaaminen näkyväksi
Opinnollistaminen tarkoittaa työssä hankitun osaamisen tunnistamista ja sanoittamista. Opinnollistaminen ei ole opiskelua, mutta opinnollistamisen asiakkaat voivat hakeutua suoraan näyttöön, mikäli osaamista on kertynyt riittävästi.
Opinnollistamisesta saatu osaamistodistus kertoo tutkinnon osiin liittyvästä osaamisesta ja oppilaitos arvioi, onko osaamista riittävästi näytön suorittamiselle ilman koulutusta. Työnhakija voi tiedustella opinnollistamisen mahdollisuuksista esim. työllisyyspalveluista.
Lisätietoa opinnollistamisesta:
Suoraan näyttöön hakeutuminen
Jos henkilöllä on jo osaamista, hän voi hakeutua suoraan näyttöön. Hakeutuminen tapahtuu oheisen Hae koulutukseen -linkin kautta. Hakulomakkeen lisätietokenttään voi kirjoittaa lisätietoa hakijan nykyisestä osaamisesta (vähintään tieto siitä, onko tavoitteena puhtausalan vai ravintola- ja cateringalan näytön suorittaminen). Hakijaan ollaan tämän jälkeen yhteydessä ja hänet kutsutaan haastatteluun.
Haastattelussa ammatillinen opettaja kertoo hakijalle lisätietoa näytön suorittamismahdollisuuksista. Haastattelija myös arvioi alustavasti, vastaako hakijan osaaminen tutkinnonosan osaamisvaatimuksia ja voiko hän siirtyä suoraan suorittamaan näyttöä ilman koulutusta.
Suoraan näyttöön hakeutuva opiskelija valitaan suorittamaan osatutkintoa. Kun päätös opiskelijaksi ottamisesta on tehty, vastuuopettaja tekee HOKSin. Henkilökohtaistamisen vaiheessa tarkentuu se, tarvitseeko opiskelijan täydentää osaamistaan ennen näyttöä vai voiko hän siirtyä suoraan näyttöön.
Jos hakija on työnhakijana, ennen opiskelupaikan vastaanottamista tulee keskustella työllisyyspalveluiden kanssa opintojen vaikutuksesta työttömyysetuuteen.
Kun näyttö on suoritettu, opiskelija saa osatutkintotodistuksen kyseisestä tutkinnonosasta. Tämän jälkeen opiskelija voi halutessaan hakeutua jatkamaan opintojaan tutkinto-opiskelijana tai suorittamalla toisen osatutkinnon.
Ammatillista osaamista täydentävää muuta koulutusta
Jos henkilöllä on jo jonkin verran ammatillista osaamista, mutta osaaminen ei välttämättä ole vielä riittävä suoraan näyttöön hakeutumiseen, voi henkilö hakeutua häntä kiinnostavaan koulutukseen. Henkilökohtaistamisen vaiheessa (HOKSin laadinta) tarkentuu se, millä tavoin opiskelijan tulee täydentää osaamistaan, jotta hän voi suorittaa näytön.
Jos suunnitellut opinnot kestävät korkeintaan kuusi kuukautta, työnhakija-asiakas voi suurella todennäköisyydellä suorittaa ne lyhytkestoisina opintoina. Lyhytkestoiset opinnot eivät vaikuta työttömyysetuuteen, mutta niistä tulee sopia työllisyyspalveluiden kanssa.
Työnhakija voi myös tiedustella työllisyyspalveluista mahdollisuudesta suorittaa opintoja työllistymistä edistävän palvelun osana (esim. työkokeilu).
Oulun Palvelualan Opistossa on jatkuva haku eli koulutuksiin voi hakeutua milloin tahansa. Uudet perustutkintoryhmät aloittavat pääsääntöisesti elokuussa ja tammikuussa. Opiskelijaksi kannattaa kuitenkin hakeutua myös muulloin, sillä hakijan olemassa oleva osaaminen otetaan huomioon opintoja suunniteltaessa.