Suoritin OPAOlla ollessani ensimmäisenä ravintola- ja cateringalan perustutkinnon. Olen suorittanut yhteensä kolme tutkintoa viiden vuoden sisällä. Ensin kouluttauduin kokiksi, jonka jälkeen hakeuduin OPAOlle lähiesihenkilötyön ammattitutkintoon. Koulutus kesti noin vuoden. Tämän jälkeen lähdin vielä syventämään osaamistani toimia esihenkilönä ja aloitin majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinnon suorittamisen. Viimeisimmästä tutkinnosta valmistuin syyskuussa 2024.
Ura- ja kehitysmahdollisuudet houkuttelivat
Kysymykseen siitä, mikä sai minut hakeutumaan tälle alalle, parhain vastaus olisi varmaan intohimoni ruoanlaittoa kohtaan. Mutta aion kuitenkin sanoa, että ura- ja kehitysmahdollisuudet ovat aina olleet minulla päällimmäisenä mielessä teinistä asti sekä ajatus oman ravintolan pitämisestä. Olen jo pitkään seurannut alan ammattilaisia ja nähnyt, miltä ruoka näyttää Michelin-tähden ansainneissa ravintoloissa ja se kiinnostaa minua.
Sain tietää Oulun Palvelualan Opistosta, kun etsin netistä tietoa Oulun sekä lähikuntien kokkikouluista. Kun kävin tutustumassa OPAOon aistin heti, että kouluttautuminen ja opettaminen olisi yksilöllistä ja oppiminen varmaa. Tilat olivat vaikuttavat ja kouluttautumisympäristö viihtyisän näköinen. OPAOlla iloiseksi yllätyksekseni kaikki tehtiin alusta asti itse. Mitään ei otettu pahvilaatikosta valmiina ja lyöty uuniin. Oikeasti sai tehdä sitä, mitä pitääkin, eli ruokaa.
Työelämäjaksojen aikana opin paljon ravintolatyöskentelyn tapoja ja sitä, mitä työssämme arvostetaan, mitä ravintolatyöntekijöiltä odotetaan sekä tietenkin kokin taitoja kuten veitsen käsittelyä, erilaisten lihojen sekä raaka-aineiden käsittelyä ja kypsentämistä. Isoimpana asiana opin, kuinka hyödyntää aikaani sekä kuinka hoitaa montaa työtehtävää samanaikaisesti. Paineensietokyky ja kyky pysyä rauhallisena myös kiireen keskellä kehittyy, kun kokemusta tulee lisää.
Oppisopimuksella osaamista joustavasti
Olin jo perustutkintoa suorittaessani viimeisen vuoden oppisopimuksella Ravintola Pannussa. Kaksi viimeisintä tutkintoani suoritin kokonaan oppisopimuksella. Mielestäni oppisopimusopiskelu on joustava, nopea, helppo sekä työnantajaa että työntekijää suosiva opiskelumuoto. Opiskelija voi suorittaa tutkintoa samaan aikaan, kun tienaa rahaa ja saa työkokemusta. Työnantaja puolestaan saa työvoimaa ja hyvin suurella todennäköisyydellä osaavan tekijän oppisopimuskoulutuksen päätyttyä.
Minulla ei ole oppisopimusopiskelusta muuta kuin hyvää sanottavaa. Suosittelen sitä kaikille, jotka sitä miettivät. Toki täytyy muistaa realiteetit. Harva työnantaja palkkaa sellaista opiskelijaa, jonka osaamisesta ei ole minkäänlaista tietoa. Työssäoppimisjaksojen suorittaminen koulutussopimuksella on hyvä tilaisuus osoittaa työpaikalla oma osaamisensa, minkä jälkeen työllistyminen on huomattavasti todennäköisempää.
Urapolku keittiömestariksi
Tällä hetkellä työpaikkani on Ravintola Pannu, jossa olen työskennellyt hieman yli kolme ja puoli vuotta. Tehtävänimikkeeni on keittiömestari. Vastaan ravintolan keittiön toiminnasta ja johdan sen henkilöstöä. Muita työtehtäviäni on raaka-ainehankinnat, ruokalistojen suunnittelu, työvuorolistojen laatiminen, inventointi ja rekrytointi.
Matka tänne on ollut pitkä, vaikka toki ikäni on vasta 23 vuotta. Olen 16-vuotiaasta asti tehnyt ravintolassa töitä. Olen ollut tiskari, tarjoilija, kokki, pizzakokki, baarimikko sekä hampurilaisravintolan kassatyöntekijä. Kaikki kokemukset ovat opettaneet minulle yhden asian. Töitä on tehtävä, jos haluaa menestyä ja edetä uralla. Aina on annettava 100% joka tilanteessa. En usko, että olisin tässä asemassa tällä hetkellä ellen olisi ollut iltoja töissä koulupäivien jälkeen. Sen ansiosta olen kehittynyt todella nopeaa tahtia. Muistan vieläkin, kuinka rankkaa oli aluksi työharjoittelupäivän jälkeen lähteä illaksi töihin, mutta en kadu sitä hetkeäkään. Se teki minusta sen, mitä olen nyt, eli vahvan ja kunnianhimoisen ihmisen. En sano, että muiden pitäisi tehdä näin. Ei tällainen ole kaikille, mutta minä olen hyötynyt siitä enemmän kuin moni voisi uskoa.
Ravintola Pannussa etenin ensin harjoittelijasta kokiksi ja siitä vuoromestariksi, missä tehtävässä olin kuusi kuukautta. Kun keittiömestarin paikka vapautui, hain sitä ja sain paikan. Etenemiseni keittiömestariksi tapahtui alle vuodessa. Ennen kokkiopintojen aloittamista en olisi uskonut, että eteneminen esihenkilöksi näin nopeasti olisi edes mahdollista. Onnistuin siinä myös hyvien mentorien ja opettajien avulla ja olen heille hyvin kiitollinen.
Meillä Pannussa puhutaan todella paljon suomen lisäksi myös englantia ja se on meillä toinen työkieli, jota käytämme päivittäin. Meillä on ollut minun aikanani monesta eri maasta työntekijöitä, kuten Irlannista, Filippiineiltä ja Meksikosta. Heidän kanssaan työskentely on ollut mielenkiintoista ja olen saanut tutustua erilaisiin kulttuureihin ja ravintola-alaan eri maissa.
Yksikään päivä ei ole samanlainen
Tämä työ on todella monipuolista. Minulla ei ole ollut yhtään tylsää päivää työssäni. Alallani saa joka päivä oppia uutta ja kehittää omia taitojaan todella vapaasti. Yksikään päivä ei ole samanlainen. Monella varmasti voi olla ikävä kuva ravintolatyöstä, kuten esimerkiksi pitkät päivät ja se tosiasia, että tämä on ruumiillista työtä. Tottahan se on, mutta työpäivistä selviää hyvällä huumorilla ja mielellä. Huono tuuri käy, jos joutuu sellaiseen paikkaan, missä ei läppä lennä. Hyvin paljon riippuu työpaikasta ja joka alalla täytyy vain löytää se itselle sopiva paikka. Ravintola-alalla kehitysmahdollisuudet ja uralla menestymisen mahdollisuudet ovat myös rajattomat.
Olen miettinyt lisäkouluttautumista paljonkin. Minulla on monia kehitysideoita itselleni tulevaisuutta varten. Tällä hetkellä panostan kuitenkin kaikkeni työni laatuun sekä siihen, että voin tarjota asiakkaillemme parhainta mahdollista ruokaa rohkeudella, asenteella ja hyvällä mielellä.
Valtakunnallista Ammattiosaamisen päivää vietetään ensimmäistä kertaa perjantaina 31.1.2025. Päivän aikana nostamme yhdessä esiin ammatillisen koulutuksen merkitystä ja juhlistamme ammattiosaajia sekä ammattiin opiskelevia, jotka rakentavat tulevaisuuden Suomea. Opetusministeri Anders Adlercreutz toimii Ammattiosaamisen päivän suojelijana.
Oulun Palvelualan Opisto julkaisee Ammattiosaamisen päivän kunniaksi oppilaitoksesta valmistuneiden uratarinoita. Ammattiosaajat tekevät tulevaisuuden – juhlistetaan osaamista yhdessä!