Erityisruokavalioiden asiantuntijaksi valmistuskeittiöön

Koulutuksessa voit suuntautua erilaisten asiakasryhmien erityisruokavalioihin, kuten lasten ja kouluikäisten haastaviin erityisruokavalioihin, ikääntyvien asiakkaiden erityisruokavalioihin, sairaaloiden ja hoitolaitosten moninaisiin erityisruokavalioihin. Sinulla on myös mahdollisuus tutustua tuotekehitystyön haasteisiin sekä opetella käyttämään pilvipohjaista Jamix-ruokatuotanto-ohjelmaa.

Koulutus on suunnattu sinulle, jo valmis kokki, joka olet jo tehnyt kokin töitä. Opiskelu voidaan toteuttaa monimuoto- tai oppisopimuskoulutuksena. Tutkinnon suorittaminen edellyttää työskentelyä dieettikokkina tai erityisruokavalioista vastaavana kokkina.

Valmistuttuasi toimit valmistuskeittiössä erityisruokavalioiden asiantuntijana. Osaat suunnitella sekä toteuttaa ravitsemuksellisesti täysipainoisia erityisruokavalioita eri asiakasryhmille valitun tuotantotavan mukaan.

Seuraava aloitus 25.8.2025

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkintoon sisältyy yksi pakollinen tutkinnonosa, erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä (50 osp). Seuraava aloituspäivä on 25.8.2025. Opintojen tarkempaan aikatauluun voit tutustua oheisen linkin kautta.

Kuvituskuva, jossa on kolme erilaista kuvaa ruoanlaitosta

Erityisruokavalioiden toteuttaminen

Erityisruokavalioiden ja ravitsemuksen asiantuntijaksi Hanki asiantuntijuus ja osaaminen erityisruokavalioiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Osatutkintokoulutuksessa suoritetaan erityisruokavaliopalvelujen…

Tutustu ja hae →

Jos haluat suorittaa koko tutkinnon, pakollisen tutkinnon osan lisäksi sinun tulee valita kaksi valinnaista tutkinnonosaa:

  • Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen
  • Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
  • Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
  • Ravitsemishoidon toteuttaminen hoitoympäristössä
  • Erityisruokavaliotuotteiden ja palvelujen kehittäminen

Valinnaisiin tutkinnonosiin liittyvää opetusta järjestetään seuraavan kerran keväällä 2026.

Hakeminen opiskelemaan

Kun olet hakenut meille opiskelemaan, opettaja on sinuun yhteydessä ja sopii haastattelun ajankohdan. Ota haastatteluun mukaan opiskelu- ja työtodistukset. Nykyisen osaamisesi pohjalta suunnittelet opettajasi kanssa, millaista osaamista vielä tarvitset. Tämä vaikuttaa myös opintojen kestoon ja lähiopetuksen aikatauluihin. Saat lisätietoa vaihtoehdoista haastattelussa.

  • Hakuaika: Jatkuva haku
  • Kielitaitosuositus: B2.2 (jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi)
  • Opintojen kesto ja ajankohta: Koulutuksen kesto vaihtelee opiskelijan lähtötilanteen mukaan, keskimääräinen kesto on 1-1,5 vuotta. Koulutuksen aloitusajankohta tarkentuu opintojen ja tutkinnon suorittamisen osalta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
  • Opiskelumuodot: Opiskelua on lähi- tai etäopetuksena kaksi kertaa kuukaudessa.

Opiskeluun liittyviä käytännön asioita

Työelämässä oppiminen ja työelämäyhteistyö

Työelämässä oppiminen tapahtuu valituissa työpaikoissa, jotka määräytyvät kunkin tutkinnon osan mukaan. Jos sinulla on jo työpaikka ja opiskelet oppisopimuksella, määräytyvät jotkut tutkinnon osista asiakaskuntasi mukaan.

Yhteistyökumppaneitamme ovat esimerkiksi:

  • Oulun tuotantokeittiö Lööki
  • PPSHP:n ateriapalvelut
  • ISS-palvelut

Koulutuksen sisältö

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon laajuus on 160 osaamispistettä (osp). Tutkintonimike on dieettikokki. Erikoisammattitutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta, Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä, sekä valinnaisista tutkinnon osista.

  • Pakollinen tutkinnon osa (50 osp)
    • Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä, 50 osp
  • Valinnaiset tutkinnon osat (110 osp)

    Valinnaiset tutkinnon osat 1, valittava vähintään yksi tutkinnon osa 60 osp:

    • Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen, 60 osp
    • Nuorten ja työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen, 60 osp
    • Päiväkoti- ja kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen, 60 osp
    • Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä, 60 osp

    Valinnaiset tutkinnon osat 2, valittava vähintään 50 osp:

    • Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen, 60 osp
    • Nuorten ja työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen, 60 osp
    • Päiväkoti- ja kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen, 60 osp
    • Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä, 60 osp
    • Erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen kehittäminen, 50 osp
    • Ammatillinen tutkinnon osa ammattitutkinnosta tai toisesta erikoisammattitutkinnosta, 10-20 osp

Lisätietoja antavat

Tuula Kosamo

Opettaja, kokit, erityisruokavaliot, MARA-alan esihenkilökoulutus 050 917 1464

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä