Erinomaisen asiakaskokemuksen asiantuntijaksi

Ammattitaitoinen tarjoilija tuntee ruokalajit, osaa esitellä ja suositella ruoka- ja juomatuotteet sekä varmistaa hyvän asiakaspalvelun.

Tarjoilijoille on todella paljon töitä tarjolla. Tarjoilijana voit olla töissä erilaisissa ravintoloissa kiinnostuksen ja elämäntilanteen mukaan:

  • kahvilat
  • hotellit
  • erilaiset ruokaravintolat
  • baarit
  • yökerhot
  • matkailualan yritykset
  • pikaruokaravintolat
  • tilaus -ja juhlaravintolat

Kuka voi hakea koulutukseen?

Tarjoilijan koulutus sopii monenlaisille henkilöille:

  • ravintola-alasta ja ruoasta kiinnostuneet, myös alanvaihtajat
  • tarjoilijana toimivat, jotka haluavat suorittaa alan tutkinnon
  • alan osaajat (esim. kokit), jotka haluavat lisää osaamista asiakaspalvelusta

Tärkein edellytys alalle on oikeanlainen asenne, sillä sitä asiakaspalvelutyössä tarvitaan. Opiskelut voit aloittaa myös ns. nollasta eli ilman aikaisempaa kokemusta alalta. Sinulle sopivan työskentely-ympäristön löydät erilaisten työssäoppimiskokemusten jälkeen. Usein juuri työssäoppimispaikat tarjoavat opiskelijoille töitä opintojen jälkeen. Osa saa töitä jo opintojen aikana viikonloppu– ja kesätöinä.

Jos sinulla on aikaisempaa koulutusta ja työkokemusta alalta, se voidaan tunnustaa osaksi opintojasi eli olemassa oleva osaaminen lyhentää sinun opintoihin kuluvaa aikaa. Jos työskentelet jo tarjoilijana, sinun kannattaa kysyä mahdollisuutta oppisopimusopiskeluun. Tällöin saat palkkaa siitä, että kehität omaa osaamistasi!

Hakeminen opiskelemaan

Kun olet hakenut meille opiskelemaan, opettaja on sinuun yhteydessä ja sopii haastattelun ajankohdan. Ota haastatteluun mukaan opiskelu- ja työtodistukset. Nykyisen osaamisesi pohjalta suunnittelet opettajasi kanssa, millaista osaamista vielä tarvitset. Tämä vaikuttaa myös opintojen kestoon ja lähiopetuksen aikatauluihin. Saat lisätietoa vaihtoehdoista haastattelussa.

  • Hakuaika: Jatkuva haku / hae yhteishaussa 2023 / hae työvoimakoulutukseen 5.12.2022 mennessä
  • Kielitaitosuositus: A2.2
  • Opintojen kesto ja ajankohta: Koulutuksen kesto on 2-3 vuotta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
  • Opiskelumuodot: Monimuoto-opetus. Koulutus sisältää HOKSin mukaisesti lähiopetusta päiväopetuksena noin 4-5 päivänä viikossa klo 8.00-16.00, etäopiskelua ja työpaikalla oppimista.

Opiskelu työvoimakoulutuksessa

Voit suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (kokki tai tarjoilija) myös työvoimakoulutuksena. Haku työvoimakoulutukseen 5.12.2022 mennessä.

Työvoimakoulutukseen haetaan TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelussa täytettävällä sähköisellä lomakkeella tai TE-toimistosta saatavalla hakulomakkeella.

Opiskeluun liittyviä käytännön asioita

Työelämässä oppiminen ja työelämäyhteistyö

Oulun Palvelualan Opistossa opiskelu on työelämälähtöistä. Opintoihin sisältyy runsaasti työelämässä oppimista. Teemme yhteistyötä työelämän kanssa, jotta opiskelijamme voivat suorittaa työelämäjaksot työpaikoilla, joissa opiskelija pääsee kehittämään omaa osaamistaan.

Työllistyminen tarjoilijaopintojen jälkeen

Oulun Palvelualan Opistossa tarjoilijaopinnot suorittaneet ovat työllistyneet monenlaisiin eri tehtäviin. Usein juuri työssäoppimispaikat tarjoavat opiskelijoille töitä opintojen jälkeen.

Uratarinat

Jonna, Hotelli Herkko

Hotelli Herkko

Aloitin tarjoilijaopinnot OPAO:lla syyskuussa 2020 vaihdettuani kokkipuolelta tarjoilijapuolelle. Huhtikuussa 2021 meillä alkoi muutaman kuukauden mittainen työssäoppimisjakso ja suoritin sen kotipaikkakunnallani Taivalkoskella. Työnteko sujui hyvin ja pääsin nopeasti mukaan osaksi työyhteisöä. Pidin asiakaspalvelusta sekä työstä todella paljon ja huomasin, että tämä on juuri oikea ala minulle.

Sain kyseisestä yrityksestä myös oppisopimuspaikan loppuopintojeni ajaksi. Oppisopimuksen myötä ammattitaitoni ja työkokemus kasvoi huimasti ja olenkin erittäin kiitollinen OPAO:lle ja työpaikalleni tästä upeasta mahdollisuudesta.

Uratarinat

Toni, Teerenpeli Oulu

Teerenpeli, Oulu

Olen baarimikko Teerenpelissä. Työ on monipuolista, on viskejä, olutta ja drinkkejä. Työajat on joskus rankkoja, mutta hyviä, jos tykkää nukkua pitkään. Päivävuorot on klo 11-18 ja iltavuorot klo 18-02 ja viikonloppuna ollaan puoli viiteen asti.

Pukeutuminen pitää olla siistiä. Ei voi tulla töihin ihan minkälaisissa vaatteissa tahansa. Meillä on omat työvaatteet, mutta joissakin baareissa käytetään omia vaatteita. Käytös pitää olla hyvää, ei voi törpöillä töissä tai vapaa-ajalla. Oulu on aika pieni paikka, niin äkkiä saa työpaikalla kuulla, jos törppöilee ja tullee sanomista.

Mulla on koulu-ura ollut aina vähän niin ja näin. Ei ole hirveästi koulut maistuneet. Peruskoulun jälkeen minä olen käynyt kokeilemassa erilaisia kouluja, mutta ne ei ole menneet oikein etteenpäin.

Sitten minun kaveri pisti viestiä, että Oulun Palvelualan Opistolla olisi yksi paikka vielä avoinna, että tuletko kouluun. Siinä vaiheessa minä halusin vielä kokiksi, mutta paikka olikin tarjoilijapuolelle. Ajattelin, että katotaan nyt, kun ollaan tänne asti tultu. Alku oli tuttua. Oli poissaoloja, ei oikein koulunkäynti kiinnostanut. Sitten käytiin semmoinen pienempi kehityskeskustelu. Se avasi vähän silmiä. Ja niin siinä sitten kävi, että meikäpoika valmistui stipendin kera ja siitä se minun työura sitten alkoi. Oulussa ja Tampereella olen ollut eri paikoissa töissä. ASENNE RATKAISEE! Näin se on.

Koulutuksen sisältö

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista.

  • Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat (yht. 85 osp)
    • Ravitsemispalveluissa toimiminen (yhteinen kokkiopiskelijoiden kanssa), 20 osp
    • Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
    • Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
  • Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat (yht. 60 osp)
    • À la carte –ruoanvalmistus, 30 osp
    • À la carte –tarjoilu, 30 osp
    • Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
    • Kahvilapalvelut, 10 osp
    • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
    • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
    • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
    • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
    • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
    • Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
    • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
    • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
    • Yrityksessä toimiminen, 15 osp
    • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
    • Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa, 20 osp
    • Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta, 5-15 osp
    • Korkeakouluopinnot, 5-15 osp
    • Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja, 1-25 osp
  • Yhteiset tutkinnon osat (yht. 35 osp)
    • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp
    • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, 6 osp
    • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, 9 osp
    • Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet, 9 osp

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin. Voit hakea valmistumisesi jälkeen opiskelemaan ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Tutustu korkeakoulujen tarkempiin valintaperusteisiin korkeakoulujen verkkosivuilla.

Lisätietoja antavat

Kari Heikkinen

Opettaja, tarjoilijat ja baarimestarit, yrittäjyys 044 737 2029

Päivi Sarkkinen

Opinto-ohjaaja, yhteishaku, opiskelijakunta 044 737 2009

Opintotoimisto

Opintotoimisto, opiskelutodistukset, yhteystietojen ylläpito, käyttäjätunnukset 08 535 2000

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä