Ammattitarjoilijoita tarvitaan lisää!
Jos sinulla on jo ravintola-alan työkokemusta, voit hakea ammattitutkintoon. Suurin ero perustutkintoon on, että ammattitutkinnossa ei opiskella ns. yhteisiä aineita eli matematiikka, ruotsi, englanti jne. Lisäksi odotetaan, että osaat jo ravintolatyön perusteet.
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittaneet työskentelevät esimerkiksi:
- erilaisissa ravintoloissa
- kahviloissa
- hotelleissa
- baareissa
- laivoilla
Sopivan työpaikan löydät erilaisten työssäoppimiskokemusten jälkeen. Usein juuri työssäoppimispaikat tarjoavat opiskelijoille töitä opintojen jälkeen. Osa saa töitä jo opintojen aikana viikonloppu- ja kesätöinä.
Oppisopimuksella ammatti
Oppisopimuksella opiskelun aikana saa palkkaa. Voit kysellä jo etukäteen kiinnostavista ravintoloista
mahdollista oppisopimuspaikkaa.
Jos työskentelet jo tarjoilijana, sinun kannattaa keskustella työnantajasi kanssa mahdollisuudesta opiskella oppisopimuksella.
Hakeminen opiskelemaan
Kun olet hakenut meille opiskelemaan, opettaja on sinuun yhteydessä ja sopii haastattelun ajankohdan. Ota haastatteluun mukaan opiskelu- ja työtodistukset. Nykyisen osaamisesi pohjalta suunnittelet opettajasi kanssa, millaista osaamista vielä tarvitset. Tämä vaikuttaa myös opintojen kestoon ja lähiopetuksen aikatauluihin. Saat lisätietoa vaihtoehdoista haastattelussa.
- Hakuaika: Jatkuva haku
- Kielitaitosuositus: B1.2 (jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi)
- Opintojen kesto ja ajankohta: Koulutuksen kesto vaihtelee opiskelijan lähtötilanteen mukaan, keskimääräinen kesto on 1-1,5 vuotta. Koulutuksen aloitusajankohta tarkentuu opintojen ja tutkinnon suorittamisen henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
- Opiskelumuodot: Koulutus sisältää HOKSin mukaisesti lähiopetusta pääsääntöisesti maanantaisin klo 8:00-14:00 tai 14:30-19:30, sekä lisäksi etäopiskelua ja työssä oppimista joko omassa työsuhteessa tai työpaikalla oppien.
Aikaisempi koulutus ja työkokemus tunnustetaan eli nykyinen osaamisesi voi lyhentää
opiskeluaikaasi.
Opiskeluun liittyviä käytännön asioita
- Opintojen rahoitus
- Opintojen kustannukset
- Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen
- Opiskelu oppisopimuksella
- Ammattitutkintostipendi tutkinnon suorittaneille
Työelämässä oppiminen ja työelämäyhteistyö
Oulun Palvelualan Opistossa opiskelu on työelämälähtöistä. Opintoihin sisältyy runsaasti työelämässä oppimista. Teemme yhteistyötä työelämän kanssa, jotta opiskelijamme voivat suorittaa työelämäjaksot työpaikoilla, joissa opiskelija pääsee kehittämään omaa osaamistaan.
Niki, Ravintola Nallikari
Vuoden 2017 alussa aloitin OPAO:lla opiskelemaan tarjoilijaksi. Koulutukseen kuului neljän kuukauden harjoittelujakso ravintolassa, jonka myötä sitten heti työllistyin. Olin jo ekasta harjoittelupäivästä asti sillä asenteella niin kuin olisin töissä, yksi parhaista vinkeistä mitä opettajilta sain.
Olen ollut nyt viisi vuotta töissä Ravintola Nallikarissa. Välissä suoritin Tarjoilijan ammattitutkinnon oppisopimuksella OPAO:lla. Tämä oli aivan mahtava mahdollisuus ja sopi täydellisesti minulle, käytännön miehelle.
Koulutuksen sisältö
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon tutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä (osp). Tutkintonimike on tarjoilija (AT). Ammattitutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista ammatillisista tutkinnon osista.
-
Pakolliset tutkinnon osat, 95 osp
- Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen, 40 osp (yhteinen baarimestariopiskelijoiden kanssa)
- Ruokaravintolassa toimiminen, 45 osp
-
Valinnaiset tutkinnon osat, 35 osp
- Cocktailbaarissa toimiminen, 35 osp
- Juhlapalveluissa toimiminen, 20 osp
- Henkilöstöravintolassa toiminen, 30 osp
- Kahvilan asiantuntijana toimiminen, 35 osp
- Olutravintolassa toimiminen, 35 osp
- Ravintolan tuotteen kehittäminen, 15 osp
- Tilaustarjoilussa toimiminen, 20 osp
- Viinibaarissa toimiminen, 20 osp
- Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta, 10 -15 osp (esimerkiksi yrityksen suunnittelu tai yrittäjänä toimiminen)