Ammattina hyvä arki

Haluatko työn, jossa olet tekemisissä eri-ikäisten asiakkaiden kanssa? Haluaisitko huolehtia asiakkaan arjen sujumisesta asiakkaan kotona tai kodinomaisissa laitoksissa?

Kodinhuoltajan koulutuksessa saat osaamista puhtaanapitoon, ruokapalveluihin, tekstiilihuoltoon sekä asiakkaan arjentoimintoihin liittyviin tehtäviin.

Kodinhuoltajan työ sopii sinulle, jos sinulla on asiakaspalvelutaitoja ja kykyä työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Alalla tarvitset myös hyviä vuorovaikutustaitoja, palveluhenkisyyttä ja oma-aloitteisuutta.

Puhdistuspalvelualan koulutus kehittää tietotaitoa uudelle tasolle. Työn tekemiseen tulee varmuutta, ammattitaitoa ja nopeutta. Kun oppii oikeat tekniikat pienissä osissa, niin kokonaiskuvassa kaikki on sujuvampaa. Suosittelen ehdottomasti koulutusta ja alalle hakeutumista.

Tämä on siistiä sisätyötä. Puhdistuspalveluala kehittyy koko ajan ja pitkäänkin alalla toiminut voi oppia uusia asioita, jos on halua kehittää ammattitaitoaan.

Katri, Huushollaajat

Kodinhuoltajana osaat:

Kodinhuoltaja on monipuolinen ammattilainen. Työtehtävät edellyttävät osaamista erilaisista arjen sujumiseen liittyvistä tehtävistä. Kodinhuoltajan koulutuksen suoritettuasi sinulla on ammatissa tarvittavaa osaamista esimerkiksi seuraavista tehtävistä:

 • erilaiset siivoustehtävät
 • tekstiilien huoltaminen
 • ruoanvalmistukseen osallistuminen
 • asiakkaan avustaminen

Kodinhuoltajana voit työskennellä:

Kodinhuoltajana voit työskennellä mm. asiakkaan kotona, palvelukodeissa tai kodinomaisissa laitoksissa. Jos harkitset oman yrityksen perustamista, kannattaa opintojen aikana suorittaa yrittäjyysopintoja. Yrittäjyysopintojen aikana sinulla on mahdollisuus kehittää yritysideaasi eteenpäin.

Hakeminen opiskelemaan

Kun olet hakenut meille opiskelemaan, opettaja on sinuun yhteydessä ja sopii haastattelun ajankohdan. Ota haastatteluun mukaan opiskelu- ja työtodistukset. Nykyisen osaamisesi pohjalta suunnittelet opettajasi kanssa, millaista osaamista vielä tarvitset. Tämä vaikuttaa myös opintojen kestoon ja lähiopetuksen aikatauluihin. Saat lisätietoa vaihtoehdoista haastattelussa.

Koulutukseen hakeutuminen ei edellytä aiempia alan opintoja tai työkokemusta.

 • Hakuaika: Jatkuva haku
 • Kielitaitosuositus: A2.1 / B1.1 (jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi)
 • Opintojen kesto ja ajankohta: Koulutuksen kesto on 2-3 vuotta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
 • Opiskelumuodot: Koulutus sisältää HOKSin mukaisesti lähiopetusta päiväopetuksena noin 4-5 päivänä viikossa klo 8.00 – 16.00, etäopiskelua ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Opiskeluun liittyviä käytännön asioita

Työelämässä oppiminen ja työelämäyhteistyö

Oulun Palvelualan Opistossa opiskelu on työelämälähtöistä. Opintoihin sisältyy runsaasti työelämässä oppimista. Teemme yhteistyötä työelämän kanssa, jotta opiskelijamme voivat suorittaa työelämäjaksot työpaikoilla, joissa opiskelija pääsee kehittämään omaa osaamistaan.

Yhteistyökumppaneitamme ovat esimerkiksi:

Opiskelun aikana syvennät osaamistasi työelämässä tapahtuvassa oppimisessa (TEO). TEO–paikan voit valita tutkinnon osien ja oman kiinnostuksesi mukaan.

Työllistyminen kodinhuoltajaopintojen jälkeen

Oulun Palvelualan Opistosta kodinhuoltajaksi valmistuneet ovat työllistyneet monenlaisiin tehtäviin, myös yrittäjiksi.

Uratarinat

Katri, Huushollaajat

Huushollaajat

Puhdistuspalvelualan koulutus antoi minulle varmuutta myös haastavamman lian poistamiseen ja opetti laajasti tietoa erilaisista pintamateriaaleista sekä niiden puhdistettavuudesta. Käsittelimme erilaisia työkoneita, kävimme läpi järkevää työjärjestystä, myös aseptiikan kannalta. Lisäksi sain tietoa siitä, miten työ tehdään ripeästi, mutta itseään rikkomatta. Tämä on aika tärkeää, jos alalla työskentelee pitkään. OPAOn opettajat ovat ammattitaitoisia ja kannustavia. Koulutus räätälöidään yksilöllisen tarpeen mukaan aiempi tausta huomioiden.

Olin yrittäjähenkinen jo palkkatöissä ollessani. Halusin yhdistää kaikki omat ammattini yhdeksi yritykseksi, joten kotityöpalveluyritys oli luonteva valinta. Olen opiskellut kokiksi, visualistiksi ja myyjäksi. Tarvitsin koulutuksen alalle, vaikka minulla onkin aiempaa kokemusta siivoustyöstä. Olen huomannut, että koulutuksen myötä ongelmanratkaisukyky kehittyy, jos tulee joku haastavampi tilanne ratkaistavaksi. Rakastan asiakaspalvelua ja sitä, että näen kätteni jäljen. Kotityöpalveluala on sopivan haastava ja kilpailtu ala.

Yrittäjänä täytyy löytää keinot erottua muista saman alan yrityksistä. Loppupeleissä kuitenkin asiakkaat valitsevat itselleen sopivan yrityksen avuksi arkeensa ja kun tekee työnsä ammattitaidolla, se yleensä tuottaa tulosta.

Koulutuksen sisältö

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista. Tutkintonimike on kodinhuoltaja.

 • Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat, yht. 75 osp
  • Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen, 15 osp (yhteinen toimitilahuoltajaopiskelijoiden kanssa)
  • Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen, 30 osp
  • Kotisiivouspalvelujen tuottaminen, 30 osp
 • Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, yht. 70 osp
  • Hotelli- ja majoitustilojen puhtauspalvelut, 20 osp
  • Kauppakeskusten ja myymälätilojen puhtauspalvelut, 20 osp
  • Kodin ruokapalvelujen tuottaminen, 20 osp
  • Kodin siivous erityistilanteissa, 20 osp
  • Liikennevälineiden puhtauspalvelut, 20 osp
  • Oppilaitosten ja päiväkotien puhtauspalvelut, 20 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiössä vastaavana toimiminen, 20 osp
  • Rakennusaikaiset siivouspalvelut, 20 osp
  • Sosiaalihuoltolaitosten puhtauspalvelut, 40 osp
  • Terveydenhuoltolaitosten puhtauspalvelut, 40 osp
  • Uima-allas- ja kylpylätilojen puhtauspalvelut, 20 osp
  • Vaatteiden ja tekstiilien huoltaminen, 20 osp
  • Teollisuuslaitosten puhtauspalvelut, 20 osp
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
  • Yrityksessä toimiminen, 15 osp
  • Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta, 5-15 osp
  • Korkeakouluopinnot, 5-15 osp
  • Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja, 1-25 osp
 • Yhteiset tutkinnon osat (yht. 35 osp)

  mm. suomi, ruotsi, englanti, matematiikka, yrittäjyys

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin. Voit hakea valmistumisesi jälkeen opiskelemaan ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Tutustu korkeakoulujen tarkempiin valintaperusteisiin korkeakoulujen verkkosivuilla.

Ammattiosaamista lisää Oulun Palvelualan Opistosta

Voit myös jatkaa opintoja ammatillisella toisella asteella. Kun sinulla on puhtauspalvelualan työkokemusta ja työskentelet alan tehtävissä, voit hakea opiskelemaan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoa. Jos sinulla on alan työpaikka, opinnot on mahdollista suorittaa oppisopimuksella.

Toimitilahuoltaja

Syvennä puhtausalan osaamistasi Pidätkö asiakaspalvelutyöstä? Haluatko syventää puhtausalan osaamistasi? Ammattitutkinto tarjoaa sinulle hyvän mahdollisuuden kehittää…

Tutustu ja hae →

Laitoshuoltaja

Työn tavoitteena viihtyisät ja turvalliset tilat Laitoshuoltaja tekee tärkeää työtä erilaisissa moniammatillisissa laitosympäristöissä, kuten hoitolaitoksissa…

Tutustu ja hae →

Kodinhuoltaja

Sujuvan arjen asiantuntija Kodinhuoltajana toimit monipuolisissa kodinhuollon työtehtävissä ja huolehdit asiakkaan arjen sujumisesta tekemällä kodin…

Tutustu ja hae →

Esihenkilökoulutukset

Jos työskentelet esihenkilötehtävissä, voit kehittää esihenkilötyön osaamistasi ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Opinnot suoritetaan yleensä oppisopimuskoulutuksena.

Lähiesimiestyön ammattitutkinto sopii erityisesti heille, jotka työskentelevät lähiesihenkilötehtävissä esimerkiksi vuorovastaavana, palveluohjaajana, kohdevastaavana tai tiimivetäjänä.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto on suunnattu heille, joilla on työkokemusta henkilöstön ja palvelujen johtamisesta. Tutkinnon suorittaminen edellyttää työskentelyä alan suunnittelu-, johtamis- ja kehittämistehtävissä.

Esihenkilökoulutukset sopivat myös alan yrittäjille.

Lisätietoja antavat

Sari Kotila

Opettaja, puhtauspalvelu, toimitilahuoltajat, ERVA-opettaja 044 737 2007

Opintotoimisto

Opintotoimisto, opiskelutodistukset, yhteystietojen ylläpito, käyttäjätunnukset 08 535 2000

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä